el cigarett

Vad är en e-ciggaret?

Kärt barn har många namn och så gäller även e-ciggaretten som har blivit populär de senaste åren. De marknadsförs bland annat under namnen e-cigg, el-cigarett och elektrisk ciggaret. Men oavsett namn handlar det att det är en elektrisk ciggaret som har den fördelen att det inte producerar någon rök. Den skapar en ”ren” rökning vilket uppskattas av omgivningen och även av rökaren som då inte behöver bry sig om de rökningsfria zoner som finns i den offentlige miljön.

Cigaretten finns i mängder av modeller och allt handlar bara om vilken sorts cigarett man är van att röka. De som tycker om extra långa köper därmed en modell som är extra lång. På så vis får man ett alternativ som känns precis som ”originalet” men som har fler fördelar än dem.

Till dessa modeller köps sedan en vätska som man fyller på med vid behov. Det är denna vätska som skapar smaken på cigaretten. Några vanliga smaker är jordgubbe, choklad och blåbär men det finns en mängd olika variationer.

Hur fungerar en el cigg

Själva e-ciggen består av ett batteri, en patronkammare och en mycket liten del vatten. Det går även att tillföra lite nikotin för de som t.ex. håller på att avvänja sig från det skadliga ämnet och vill långsamt trappa ner. Längst ut på ena sidan sitter en mycket liten ledlampa som simulerar den glöd som finns på en vanlig cigarett. Patronerna finns i tre modeller, normal, medium och låg. Det som de olika avgör är hur stark smaken blir på det smaksatta vattnet.

När ciggen tänds förångas vattnet vilket skapar samma ”rökeffekt” som den klassiska varianten. Däremot är fördelen att det inte behöver vara någon tobak i den vilket gör e-ciggen betydligt hälsosammare både för den som röker och de som är i dess omgivning.

En ytterligare fördel är att denna rökning är betydligt billigare. Ett start kit kostar kring 350kr och vätskan kring hundralappen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>